Op ontdekking Tussen Lek & Linge

Onwijs leuk vinden we het dat wij deze zomer de hotspots in onze eigen omgeving extra in the picture mogen zetten. Tussen Lek en Linge daagden ons namelijk uit om de pareltjes eruit te pikken en op stap te gaan. Daar konden wij natuurlijk geen nee tegen zeggen! 

Wij wonen zelf in Vianen maar het gebied Tussen Lek & Linge is natuurlijk een stuk groter dan enkel ons fijne stadje. Het gebied strekt zich uit onder en boven de twee rivieren; de Lek en de Linge. Daartussen vind je meerdere dorpjes als Ameide, Leerdam en dus ook Vianen. Maar ook het prachtige natuurgebied de Zouweboezem, waar we al eens op bingo tocht gingen, en een aantal historische forten. 

Ontdek & Beleefroute

De mooiste manier om de Tussen Lek & Linge omgeving te ontdekken is… op de fiets. Nou zijn wij echt niet echt fanatiek fietsers maar we gingen de uitdaging graag aan. Op de fiets kom je nou eenmal net even op andere plekken. En zeker tijdens de Ontdek & Beleefroute die is uitgezet. Je komt langs de leukste hotspots, door de mooiste natuur en krijg je ook nog een snufje cultuur en historie mee. De gehele route is zo’n 44km. Dus echt een flinke dagtocht maar je kunt op elke willekeurig knooppunt starten en dus prima net als wij een deel van de route pakken of huur een leuke E-chopper. Sowieso handig om cashgeld en een tas mee te nemen, want onderweg zijn er vele stalletjes waar je lekkers kunt kopen voor thuis. Wij gingen voor kaas, ijs en een bezoek aan Leerdam! 

Kaasboerderij van Rossum

Bij Kaasboerderij van Rossum kan je in het winkeltje de lekkerste soorten Kaas halen, maar ook eitjes en ander lekkers van de boer.

De kinderen zijn er gek op en weten dat ze daarna heerlijk mogen spelen op het erf. De grote trampoline is altijd favoriet. En als je het even vraagt is er altijd ruimte om de boerin even te helpen. Even de stal aanvegen, de koeien een aai over hun neus of zelfs de schapen voeren. 

Nieuw is de picknick met speurtocht! Die kan je via hun website reserveren. Het lekkers haal je dan op in het winkeltje, je neemt je eigen kleedje mee en genieten.

>> Helsdingse Achterweg 20, Vianen

De Glasblazerij

Echt even wat anders! De Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum staat in het gezellig centrum van Leerdam. In de oude houtloods kun je hier zeven dagen per week plaats nemen op de tribune en het schouwspel van deze ambacht bekijken. Je voelt de warmte en ziet hoe het vloeibare glas omgesmolten wordt tot de mooiste objecten.

Daarna plofte we neer voor een heerlijke ijskoffie en tosti aan het gezellige terras van de naastgelegen hotspot ‘De Houtloods’. 

Je kijkt vanaf daar uit de Zuidwal en het haventje. Een gezellige plek. Mocht je trouwens meer tips in de omgeving zoeken, in het centrum zit het VVV kantoor van Tussen Lek & Linge. 

 >> Zuidwal, Leerdam

IJsboerderij Middelbroeck

Hoe kan je beter onderweg even pauze houden dan met een ijsje? Op de route vinden we IJsboerderij Middelbroeck met al 25 jaar het lekkerste schepijs van de omgeving.

Ze maken hier al het ijs zelf van de melk van hun eigen koeien. Citroen Merengue of Ferrero rocher anyone?

Bij mooi weer geopend met een fijn terras om op neer te ploffen. Voor de kleintjes staan er kleine skelters en je mag de kalfjes even een knuffel brengen!

>> Broekseweg 17A, Meerkerk

Nog meer Tussen Lek en Linge

Deze drie plekken zijn natuurlijk niet de enige waar de Ontdek en Beleefroute langs gaat. Er is nog veel meer leuks, dit zijn nog een paar van onze favorieten; 

  • De Bakplaats 
    Fiets nog even door naar het dorpje Ameide voor de heerlijkste taartjes bij de Bakplaats. Marjolein (bekend van Heel Holland Bakt) heeft vitrines vol met lekkers. >> Aaksterveld 2, Ameide
  • Van Kekem Fruit
    Een oud familiebedrijf met boomgaarden vol fruitbomen. In hun winkeltje staat het lekkerste fruitsap altijd klaar! >> Broekseweg 90a, Ameide
  • Natuurgebied de Zouweboezem
    Duik samen met je kids de natuur in van de Zouweboezem. Speciaal voor dit mooie stukje Nederland maakte Tussen Lek en Linge een leuke bingokaart. Zo krijg je ook de kids mee voor een wandeling. De kaart kun je hier downloaden.  Even uitprinten en voilà!  >> Polderweg, Lexmond 

*Dit is een samenwerking met Tussen Lek & Linge. Alle locaties zijn door onszelf bezocht en gefotografeerd, en deze blog is tot stand gekomen vanuit onze eigen ervaringen

INSPIRATIE IN JE MAILBOX

Niet Thuis is continue in ontwikkeling. We blijven nieuwe plekken ontdekken!
Vind je het leuk om regelmatig onze favoriete locaties in je mailbox te krijgen?
Laat dan hieronder je e-mail adres achter.

Copyright Niet Thuis 2023